Met de Bizztravel-bus naar Flaine, Grand Massif

Dit jaar ben ik voor het tweede jaar op rij met Bizztravel naar het Grand Massif in Frankrijk gegaan. Naar het dorpje Flaine, om precies te zijn. Vorig jaar is dit erg goed bevallen, en aangezien de weekreis naar Flaine tot de goedkopere reizen op de Bizztravel website behoort besloot ik gewoon nogmaals te gaan. Het skigebied, met ruim 260 kilometer aan piste, nodigt hier ook toe uit; het is groot genoeg om het meer dan 1 week naar je zin te hebben.

Ik reis doorgaans alleen en dan is wintersport tamelijk duur. Om het nog enigszins betaalbaar te houden heb ik diverse websites van wintersport-reisaanbieders vergeleken. Omdat ik geen auto rijd en vliegen naar een wintersportbestemming nogal onzinnig vind ben ik aangewezen op busreizen. Die van Bizztravel bleken, zeker omdat de skipas inbegrepen is, relatief voordelig. Ik kon voor mij als alleengaande in elk geval geen goedkopere wintersportvakantie vinden.

De bussen van Bizztravel

Het was inmiddels de derde keer dat ik met de bus van Bizztravel op wintersport ging. Voor de eerste keer had ik wel mijn twijfels. Zit zo’n bus niet vol dronken studenten? Is er wel voldoende beenruimte? Ik ben geen fan van busreizen sinds ik op mijn zestiende in een veel te krappe bus van EuroLines naar Lyon ben gereisd. Dat was één grote hel. Vrijwel geen beenruimte, stops in moeilijk te bereiken stadscentra en zelfs rokende jongeren achterin de bus.

Derhalve was ik wat huiverig om de Bizztravel-bus te pakken, maar dit bleek geheel ten onrechte. Er is beenruimte zat, zeker voor iemand van 1.81. In de drie busreizen (2x Flaine en 1x Valloire) heb ik geen irritante of lawaaierige mede-passagiers meegemaakt. In al hun bussen zijn alleen Royal Class stoelen aanwezig. Dit zijn stoelen met een voetensteun, de rugleuning is verder verstelbaar en er is meer beenruimte dan bij een normale stoel. Ook kun je thee, koffie, fris en bier krijgen tegen zeer schappelijke prijzen.

Het enige dat ik op de busreis heb aan te merken is dat er vrij laat nog een film wordt ingestart waarvan het geluid vrij hard staat. Het gros van de mensen wil eind van de avond toch wel slapen. Voor mijn gevoel keek er ook geen hond naar de film; zij die wel een film wilden zien staarden met koptelefoontjes in naar hun eigen tablet. Prettig is dat er vaste plaatsen zijn. Je stoelnummer krijg je toegewezen wanneer je de bus betreedt.

Opstapplaatsen

Bizztravel kent een beperkt aantal opstapplaatsen. Zo kun je de bus pakken in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Bruchem (De Lucht), Venlo, Eindhoven en Maastricht. Voor de eerste drie opstapplaatsen geldt een kleine toeslag.

Als je in het westen of midden van het land opstapt, zoals ik in Utrecht, heb je vaak een overstap. Dit klinkt irritant maar dat valt wel mee. Deze overstap valt namelijk samen met de eetstop (rond 19:00) bij Restaurant De Lucht. Na deze stop hoef je nergens meer over na te denken en kun je in theorie slapen tot je op je wintersportbestemming aankomt. Mij lukt het doorgaans om, met oordopjes in, muts over mijn ogen en een beetje hulp, tot het begin van de klim naar het skidorp te slapen. Ideaal!

Met Bizztravel naar Flaine

Flaine Forêt & Flaine Forum

Eenmaal in Flaine stopt de bus voor Résidence P&V La Forêt. Flaine bestaat eigenlijk uit 3 delen: Flaine Forêt, Flaine Forum en Flaine Front de Neige. Het hogergelegen Forêt (waar de bus stopt) en het lager gelegen Forum zijn de belangrijkste. Vanaf beide zones vertelt een skilift. Forêt en Forum zijn verder verbonden door 2 personenliften (waarvan er vaak eentje tijdelijk niet werkt).

In Résidence P&V La Forêt is reisbegeleiding van Bizztravel aanwezig om je een envelop met informatie en je skipas te geven. Tip: maak een foto van het nummer van je skipas. Bij verlies of diefstal betaal je dan alleen de vervangingskosten en hoef je niet een hele nieuwe skipas aan te schaffen. De meeste mensen uit de bus zouden die week ook in Résidence La Forêt verblijven. Zij konden pas eind van de middag hun appartement in. Tegen betaling van enkele tientjes kon dit ook eerder. Er is gewoon een bagageruimte dus na je even om te kleden kun je zo de piste op.

Ik verbleef beide jaren niet in Résidence La Forêt, maar in appartementen in particulier bezit. Van de Bizztravel website: ‘Eenvoudige appartementen verspreid over de wijken Flaine-Foret en Flaine-Forum, op maximaal 500 meter van de piste. De appartementen zijn van privé eigenaren en kunnen qua inrichting verschillen.’

Andromede en L’Arche

Het eerste jaar zat ik in Résidence Andromede, op 1 minuut lopen van Résidence La Forêt. Dit gebouw had als voordeel dat het vlakbij het liftje naar Forum was. In Forum bevindt zicht het leeuwendeel van de winkels, waaronder de supermarkt Sherpa (met gratis WIFI). Bij het andere liftje vind je een Spar en warme bakker.

Jaar 2 zat ik in Residence L’Arche, aan het begin van het dorp. Dit betekende wat verder lopen naar de bakker, en ook naar de piste. Wel gaat er een gratis skibus die je binnen een paar minuten naar de skilift Grand Vans brengt. Beide appartementen waren prima al heb ik een lichte voorkeur voor L’Arche vanwege het, in mijn geval, mooie uitzicht en zonnige balkon. Beide appartementencomplexen hadden een redelijk nette skiberging.

Een groot voordeel ten opzichte van een verblijf in een hotel of Résidence La Forêt is dat ik beide jaren gelijk mijn appartement in kon. De verhuur geschiedt via een makelaarskantoortje, en daar kon ik op vertoon van mijn Bizztravel-voucher gelijk de sleutels meenemen.


Bekijk de Wintersport Aanbiedingen van de volgende Reisorganisaties:
travelski logo
ANWB wintersport logo
snowtrex logo
sun web winter logo
SummitTravel logo

Plaats een reactie