Wintersport in Slovenië: low-budget skiën

Wintersport, maar nu eens niet naar Oostenrijk of Frankrijk. Ga eens skiën en snowboarden in Slovenië. Want juist dit Alpenland heeft een royale handvol aan sneeuwzekere skigebieden. Prettig geprijsd sneeuwhoogte zoeken in de Julische Alpen. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden voor wintersport in Slovenië.

Wintersport in Slovenië

Oostenrijk en ook Frankrijk zijn met Italië de geijkte wintersportbestemmingen. Heb je wat meer te besteden, dan koers je na de eerste sneeuw richting Zwitserland. Al die landen hebben natuurlijk een ding gemeen en dat is het Alpengebergte. Alleen… is er ergens aan de rand van die Alpenketen nog een land dat minstens voor de helft met kloeke Alpenruggen gevuld is. Slovenië. Ah? Is daar dan ook wintersport mogelijk? Jazeker. Reisorganisatie Snowtrex biedt bijvoorbeeld wintersportvakanties in Slovenië aan.

Slovenië is ook een echt Alpenland

Alpen zijn Alpen en die in Slovenië zijn niet anders dan die in Oostenrijk. Slovenië is alleen nog niet zo lang op de wintersportmarkt aanwezig als de bekendere Alpenlanden. De skigebieden zijn wat minder groot en met de auto moet je net even een paar uur verder rijden.

Slovenië heeft natuurlijk niet de allerhoogste bergen op eigen grondgebied maar is wel behoorlijk sneeuwzeker en steekt zeker gunstiger af qua prijsniveau bij de bekende wintersportlanden. Wintersport in Slovenië is echter wel een bescheiden skiavontuur als je beseft dat het grootste skigebied (Vogel) nog net zo’n 30 km aan skipistes telt.

Een iets bekender skigebied is Kransjka Gora dat 22 kilometer aan snelle sneeuwwegen telt. Kransjka Gora is wel bekender dan Vogel vanwege de FIS-wedstrijden die er elk jaar weer van start gaan. 

Upcoming Ski-land

Goed, de skiresorts mogen dan nu nog kleiner zijn dan in Frankrijk of Oostenrijk en de pistes soms wat korter, dat betekent niet dat Slovenië geen aantrekkelijke wintersportbestemming is. In het bergachtige deel van dit stukje voormalig Joegoslavië vind je leuke dorpspistes waar je je kinderen het skiën kan leren maar ook skipistes die benut worden door world cup-ski mededingers. De meest bekende resorts passeren hier de revue.

skipiste in Slovenië


Kransjka Gora (de allerbekendste)

Het is de skihoofdstad van het land en klampt zich aan de rand van de Juliaanse Alpen vast. Elk jaar wordt hier de Vitranc World Cup gehouden, een alpine skigevecht tussen mannen. Ook vind je hier Planica, de hoogste skischans ter wereld. Stoeltjes- en sleepliften brengen je tot ongeveer 1200 m hoogte. En dan maar de perfecte slalom doen of je ski cross parcours verbeteren.

Maribor-Pohorje (de grootste)

Maribor is een leuke stad maar die ontvlucht je graag met je skis-pullen naar het Maribor-Phorje skicentrum. Die ligt overigens niet ver van de stad en geldt als het grootste skioord van heel Slovenië. Zoals gezegd is dat een relatief begrip in de hele Alpenketen maar toch biedt Maribor-Pohorje nog 42 km aan piste; waarvan 5 km zwart gemarkeerd. Hier moet je ook zijn voor de langste nacht-skipiste van het land.

Snowtrex Banner


Kanin (de allerhoogste)

Sneeuwzekerheid troef in het skioord Kanin-Selle Nevea. Meer dan 200 m hoog is skiplezier verzekerd in het Sloveense Kanin dat met pistes gekoppeld is aan het skinet van het Italiaanse Selle Nevea. Zo’n 30 km aan pistes liggen klaar voor skiplezier en meestal kun je er tot begin mei in de sneeuw terecht.

Wintersport in Slovenië


Vogel (de meest natuurlijke)

Vogel rijst zo’n 1000 m boven het Bohinj meer en is onderdeel van het nationale bergpark Triglav. Zo’n park hanteert regels om de natuur te handhaven en daarom is kunstsneeuw hier ook geen oplossing als er te weinig natuurlijke sneeuw zou liggen. Meestal is de sneeuwzekerheid goed en kun je tussen 560 en 1800 m heerlijk snowboarden of skiën. Je krijgt er de ‘naturelle’ van een fantastisch natuurpark als decor gratis bij. Ook heeft Vogel een van de allerbeste snowparcs van Slovenië. Kom maar op met die halfpipes, rails en waves!

Krvacec (de meest urbane)

Ja, je leest het goed. Hoofdstad Ljubljana heeft net naast de luchthaven ook een skicentrum. Die varieert tussen de 1450 en 1970 m hoogte en biedt zes kilometer piste voor ervaren skifanaten en nog een 20 km aan rustieke piste. Sneeuw lijkt tegenwoordig zeker drie maanden gegarandeerd. Weer eens wat anders dan Snowworld, maar toch dicht bij de stad.

Slovenië: een land met skitraditie

Er is dus genoeg skipiste in het land om er een lange wintersportvakantie van te gaan maken. Het leuke van Slovenië is dat de inwoners zelf ook echte skifanaten zijn. Dat betekent dus dat ook hier après-ski een heilig instituut is. Alleen mondt dat niet uit in een drinkfestijn maar in heerlijke diners.

Waarom is Slovenië een echt skiland? Kijk eens naar de grote skimerken. Elan springt er echt uit. En dat is dus de fabriek die na de tweede wereldoorlog groot is geworden in Slovenië. Al in de 17e eeuw was er een fervente skicultuur op het plateau van Bloke. Slovenië’s hoogste bergregio bestaat uit de Julische Alpen en hier wordt de skicultuur behoorlijk ontwikkeld. Je kunt zo met één skipas terecht bij 14 aangesloten skicentra en krijgt dan meer dan 260 km aan skipiste voor je voeten. Daarmee kun je wel even vooruit.

Reisorganisaties die wintersport in Slovenië aanbieden

We noemden ze al: Snowtrex is een reisorganisatie die sneeuwvakanties in Slovenië aanbiedt. Bekijk het actuele aanbod op Snowtrex.nl/slovenie, of lees op deze pagina eerst meer over Snowtrex. Verder lijken er niet echt organisaties te zijn die dit land in hun aanbod hebben. Bij Travelski, Summit Travel en enkele andere grote spelers op wintersportgebied kan ik geen reizen naar dit land vinden.

Je kunt natuurlijk prima zelf naar Slovenië afreizen en zelf je vakantie regelen. Ski’s kun je huren via SkiSet, en bij SkiChalets vind je chalets en appartementen, zelfs in Slovenië.


Bekijk de Wintersport Aanbiedingen van de volgende Reisorganisaties:
travelski logo
ANWB wintersport logo
snowtrex logo
sun web winter logo
SummitTravel logo

Plaats een reactie