Een skihelm dragen: ja of nee?

Een skihelm dragen: voor de een een gruwel, voor de ander een vanzelfsprekend onderdeel van de standaarduitrusting. Een artikel over skihelmen. Draag jij er één?

In de jaren 90 zag je het nog nauwelijks, maar tegenwoordig dragen steeds meer mensen een skihelm op de piste. Vroeger waren het voornamelijk de freestylers die een helm droegen tijdens het skiën of snowboarden, en dan vooral off-piste, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer ‘gewone’ wintersporters die ervoor kiezen een helm te dragen. Een skihelm hoeft niet duur te zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Decathlon.nl

Veiligheid

Dit terwijl de pistes zelf er de afgelopen decennia juist veiliger zijn geworden. Liftpalen worden ingebonden met kussens, en afgronden worden hier en daar afgezet. Toch zie je de skihelm dus steeds meer, net zoals de fietshelm een steeds normaler verschijnsel wordt in het straatbeeld. En niet alleen bij jonge kinderen zie je de skihelm steeds meer.

Twijfel jij of je een skihelm wil dragen tijdens je volgende wintersportvakantie? Lees dan in dit artikel welke voordelen en nadelen een skihelm heeft. Verdiep je je in de plus- en minpunten van de helm, dan kun je gemakkelijker beslissen of je wel of geen helm wil dragen.

Decathlon Wintersportartikelen 728

De voordelen van een skihelm tijdens het skiën

Het dragen van een helm op de piste heeft enkele belangrijke voordelen. Het eerste voordeel van het dragen van een skihelm, is uiteraard dat je hierdoor veiliger bent als je aan het skiën bent. Veel ongelukken op de piste veroorzaken vervelend hoofdletsel, soms zelfs met levensgevaarlijke gevolgen. Door een helm te dragen, kun je geen hoofdletsel krijgen door een ongeluk door eigen fout of een ongeluk door de fout van een ander.

Een ander voordeel van het dragen van een helm op de piste, is dat er met helm professioneler uit ziet. Omdat de helmen vroeger vooral werden gedragen door de professionele freestylers, associëren veel mensen de skihelm nog steeds met professionaliteit op de piste. Draag je een helm tijdens het skiën, dan lijk je net een professional.

Tot slot is een skihelm lekker warm. Omdat de helm goed over je oren zit, worden je oren zeker niet koud op de piste. Daar komt nog bij dat een skihelm niet zomaar af kan waaien, in tegenstelling tot een warme muts. Dit betekent dat je altijd warme oren hebt, ook als het hard waait of je hard van de piste af gaat.

wel of geen skihelm dragen

De nadelen van een skihelm tijdens het skiën

Lang niet iedereen vindt het fijn om een skihelm te dragen. Sommige mensen vinden de helm juist weer te warm, klagen dat de helm niet lekker zit (te strak of te los) of vinden dat de helm te veel geluid tegenhoudt.

Omdat de helm over je oren zit, is het inderdaad zo dat je minder goed hoort als je de helm op je oren hebt. Vind je dit een groot nadeel, dan kun je beter geen skihelm dragen tijdens het skiën. Ook als je het niet fijn vindt om een zwaar hoofddeksel te dragen op de piste, kun je beter geen helm aanschaffen. Een muts is lekker licht, maar een skihelm is zwaarder en voel je zeker wel zitten.

Verder zijn sommige mensen van mening dat je je met helm (onbewust) roekelozer gaat gedragen. Een skihelm zou een soort schijnveiligheid veroorzaken.

Tot slot zijn er de kosten: Een goede skihelm is best prijzig. Als je skimateriaal huurt is de helm vaak, maar niet altijd, inbegrepen bij de huurprijs.

Bepaal voor jezelf of jij de voordelen van een helm tijdens het skiën zwaarder vindt wegen dan de nadelen van het dragen van een helm. Vind je de voordelen zwaarder wegen, dan is het aanschaffen van een skihelm zeker een aanrader. Vind je de nadelen toch zwaarder wegen, dan kun je beter zonder helm de piste op gaan.

Wat als een skihelm verplicht is?

Bovenstaande is natuurlijk niet relevant als het dragen van een skihelm in jouw skigebied verplicht is. Echter is dit in de meeste landen niet het geval: in populaire wintersportlanden als Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Zwitserland hoef je geen helm te dragen als volwassenen. Voor kinderen ligt dit vaak anders.

Check altijd voor je op vakantie gaat of het dragen van een helm bij het skien of boarden in jou ski-regio verplicht is, en voor welke leeftijden dit geldt. Deze info kan inmiddels verouderd zijn. Een goed artikel over waar en tot welke leeftijd de helmplicht geldt vind je op snowplaza.

Waar koop je een skihelm?

Er zijn diverse webwinkels waar je een helm kunt kopen, zoals duijvesteijn-wintersport.nl, justsnowboard.nl en voordelig bij Decathlon. Het is echter belangrijk dat een helm goed op je hoofd past. Het verdient daarom de aanbeveling je helm in een fysieke winkel te kopen. Bestel je er een online en past hij niet goed; stuur hem dan terug en ruil hem voor een ander.

Bekende merken skihelmen zijn onder meer Bollé, Stuf, Sinner, Tenson, Alpina, Giro, HMR, Mango, Optrix, CP, Brunotti, Anon, K2, Kask, OSBE, Salomon, POC, Sweet en Smith.

Een Skihelm dragen: jouw ervaringen en overwegingen

Draag jij een ski- of snowboardhelm tijdnes je wintersport, en zo ja, wat zijn je overwegingen? Als je iets bij wilt dragen aan dit artikel kan dat door middel van een reactie. Deze kun je hier onder achterlaten.


Bekijk de Wintersport Aanbiedingen van de volgende Reisorganisaties:
travelski logo
ANWB wintersport logo
snowtrex logo
sun web winter logo
SummitTravel logo

Plaats een reactie