Goed voorbereid naar de sneeuw: 4 dingen waar je op moet letten als je een skibril gaat kopen

Een skibril of sneeuwbril is misschien wel één van de meest belangrijkste onderdelen van je skiuitrusting. Een goede bescherming tegen sneeuw, wind en zon voor je ogen is minstens net zo belangrijk als een warme skibroek of een goede winterjas. Slecht zicht op de piste is voor de meeste skiërs en snowboarders erg lastig en kan je dag wintersport behoorlijk verpesten.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig echt goede skibrillen. En die bieden de beste bescherming tegen kou en wind én zorgen er natuurlijk voor dat je het goed kunt zien. Ga jij binnenkort een skibril kopen? Let dan op onderstaande vier dingen waar je op moet letten:

  • Pasvorm van de skibril
  • Het type lens
  • De kleur van de lezen
  • Past de bril bij je skihelm

Hieronder worden deze 4 dingen toegelicht. Veel succes bij het zoeken van de beste skibril!

Pasvorm van de skibril

De pasvorm van de skibril is waarschijnlijk het belangrijkste element als je een sneeuwbril gaat kopen. Het is belangrijk dat de skibril naadloos aansluit bij je gezicht. Er mogen geen kieren zitten rond je neus of ogen. Kieren laten namelijk wind door en dat kan erg vervelend zijn. Bovendien kan er sneeuw of regen doorheen kopen waardoor je bril beslaat. En dat wil je echt niet!

topsnowshop banner

Let ook op dat je skibril niet te strak zit. Een goed passende sneeuwbril doet echt geen pijn als je hem op zet. Pas dat ook goed. Anders heb je straks hoofdpijn op de piste.

Skibril: type lenzen

Als je een skibril gaat kopen (TopSnowShop heeft ze online), zal je een keuze moeten maken welke type lens de sneeuwbril heeft. Er zijn twee soorten lenzen:

  1. Cilindirsche lens

Een cillindrische lens is over de horizontale as gebogen, maar en over de vertical as niet. Skibrillen met een cillindrische lens zijn doorgaans een stuk goedkoper om aan te schaffen. Dat is ook gelijk het grootste voordeel van deze lenzen. Nadeel is dat ze soms een wat vertekend beeld kunnen geven.

  1. Sferische lens 

Sferische lenzen zijn zowel over de horizontale, als over verticale as gebogen. Het zijn ‘bolle’ lezen. De kwalitatief betere skibrillen zijn doorgaans uitgerust met een sferische lens. De voordelen daarvan zijn: een breder zichtveld, minder last van schittering van de zon op de sneeuw, beter beeld (scherper, geen beeldvervorming). Bovendien beslaan deze brillen minder snel. Nadeel is wel dat de prijs van sneeuwbrillen met zo’n lens een stuk hoger ligt.

Skibril: kleur van de lenzen

De lenzen van skibrillen kunnen verschillende kleuren hebben. De kleur van de lens van een skibril maakt hem geschikt voor een specifiek weertype. Voor de meeste wintersporters raden wij een skibril met lensen categorie 1 of 2 aan. Deze zijn amber, roze of oranje en geschikt voor lichte bewolking en zon. Wil je ook bij extremere omstandigheden de berg op? Kies dan een skibril met verwisselbare lenzen of zelfs een (dure) bril met meekleurende lenzen. 

In onderstaande tabel staat een overzicht welke kleur / categorie geschikt is voor welk weertype.

Categorie Lens Kleur Lens Weer
Lens categorie 0 Geel Donkere bewolking en stevige sneeuwval
Lens categorie 1 Bruin / Roze Bewolking en lichte sneeuwval
Lens categorie 2 Oranje Lichte bewolking
Lens categorie 3 Bruin Zonnig weer
Lens categorie 4 Bruin Extreem Felle zon (gletsjer)

Past de skibril bij je skihelm

Last but not least. Het is belangrijk dat je skibril aansluit bij je skihelm. Je wilt echt geen ‘Goggle Gap’. Oftewel een stuk bloot voorhoofd tussen je helm en je skibril. Dat ziet er namelijk niet alleen raar uit, het is ook erg koud en vervelend tijdens het skiën of snowboarden. De meeste merken helmen en brillen sluiten gelukkig allemaal goed aan. Maar voor de zekerheid raden wij je toch aan om dit te testen.


Bekijk de Wintersport Aanbiedingen van de volgende Reisorganisaties:
travelski logo
ANWB wintersport logo
snowtrex logo
sun web winter logo
SummitTravel logo

Plaats een reactie